nuffnang

Wednesday, November 4, 2015

BAJET TRIP KE BANDUNG PART 1

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, 7 Oktober 2015 hingga 11 Oktober 2015, aku berjaya menjejakkan kaki ke Bandung Indonesia buat pertama kalinya. Sebenarnya orang yang beriya nak ke Bandung adalah kawan baik aku masa sekolah. Tapi akhirnya beliau yang tak dapat pergi sebab ada masalah yang tak dapat di elakkan. Dari November 2014 kite orang dah start cari tiket flight, tempat penginapan, supir dan tempat-tempat yang nak di lawat nanti. Nama pun percutian bajet, memang wajiblah buat research awal. Kami plan nak gamble je bila sampai Bandung. Konon-konon nak bagpackers sangat kan. 

TOUCHDOWN KAT AIRPORT BANDUNG


So dalam bulan Januari, kami dapat tiket flight Air Asia berharga RM187 untuk pergi dan balik. So, sesape yang memang nak  buat percutian bajet ni, korang memang kena rajin intai tiket flight promosi, Tapi harus di ingatkan, tiket flight promosi ni waktu penerbangan dia akan sentiasa berubah di atas faktor-faktor tertentu. Tau-tau je ko akan dapat email dari Air Asia bagi tau masa penerbangan korang terpaksa di tukarkan. Kite orang sendiri empat kali tukar timing. So, planninglah cuti sebaik mungkin. Kang ada yang tak dapat cuti pulak.

Hotel dengan supir, kami cari lagi sebulan setengah nak berlepas. Sebab nak buat perbandingan harga. Kalau pergi untuk pertama kali macam kami ni, memang kena rajin tanya orang yang dah pernah pergi Bandung untuk mengelakkan kena tipu. Selain tu boleh juga google. Ramai blogger yang share pengalaman travel dorang. Dari situ, dah ada sikit knowledge pasal tempat yang kita nak lawat.

PEMANDANGAN DALAM RESTHOUSE CIWULAN 36
Kami cari tempat penginapan kat Booking.Com. Alhamdulillah kami dapat resthouse yang selesa dengan harga yang murah untuk tempoh 4 hari 3 malam. Gambar suasana bilik aku tak sempat nak snap tapi memang sangat puas hati. Staff ramah siap bagi aku bawak skuter dia lagi. Dekat dengan kedai dan restoren. Senang nak pergi beli barang dan makan. 

Memang Kami pergi time ringgit malaysia tengah jatuh dan tak naik-naik. Kat situ dah rugi. Sebelum ni, kalau tukar duit IDR1juta baru dua ratus lebih je. Tapi masa kami tukar hari tu dah mencecah tiga ratus lebih.

Barang yang paling penting korang kena bawak, extension plug yang ada dua kaki. Kat Indonesia tak ada plug tiga lubang tu tau. Aku tau pun sebab baca dari blog orang lain. Lepas tu plug dorang bulat, bukan berpetak petak macam kat malaysia. Aku rasa plug jenis bulat macam tu memang tak ada kat malaysia. 

JENIS PLUG YANG DI GUNAKAN DI INDONESIA


Kami bawak plug dua kaki yang empat segi tu. Membantulah jugak daripada tak ada. Kalau tak, menangislah korang tak dapat caj telefon. Tapi jangan risau kat sana plug bulat tu ada di jual di ALFA MART. 

Hari pertama kami sampai di Bandung, Pak Supir dah siap menunggu kat pintu keluar. Destinasi pertama kami adalah Jakarta. Cerita pasal Jakarta tunggu next entri. Mata dah berpinau. Hehehehe..
Assalamualaikum



1 comment:

Zul Fattah said...

salam.. untungla leh bcuti.. plat dia sama cam india.. mnangis nak cari charger phone.. mujur kat sana, ada tmpat caj phone.. sringit ja, caj smpai pnuh

anda mungkin meminati: