nuffnang

Tuesday, October 4, 2011

Entri Khas Untuk Nur Fatin

Assalamualaikum w.b.t dan Selamat Sejahtera,


Ini bukan wordless wednesday okey.. Seperti yang di minta oleh Si Awan Yang Terpilu, aku nak share resepi membuat chicken chop. Ni bukan resepi aku sendiri tau, aku belajar buat chicken chop  ni mase aku buat part time kat satu restoren ni tiap kali cuti semester.


meleleh air liur aku..


Ha, cik Fatin, akak dah bagi resepi ni sila la try ye, lepas tu panggil akak datang makan. Muahahahaha..Ha, amik kertas salin resepi bawah ni:


Bahan-bahan:

Telur
Lada Sulah
Tepung Kek
Garam
Sedikit Ajinomoto (jangan banyak-banyak nanti botak kepala)
Daging Ayam bahagian Dada
Kentang Goreng
Coleslaw

Cara-Cara:
1. Pecahkan telur, masukkan lada sulah, garam dan ajinomoto. Pukul telur hingga kembang.
2. Ketuk ayam tu sampai jadi lebar dan nipis.
3. Celup daging ayam dalam telur kemudian gaul dengan tepung. Lepas tu goreng dalam minyak panas dan masih baru. Tekstur warna dia akan menjadi cantik. Jangan guna minyak ikan ok. Nanti kembang tekak.
4. Hidangkan dalam pinggan bersama dengan kentang goreng dan coleslaw. Settle!


Cara-cara nak membuat sos dan coleslaw tidak dapat di siarkan di entri ni, sebab dulu orang lain yang buat benda alah tu. Muahahahha. Fatin, kalau ko nak jugak cara buat sos dengan coleslaw tu ko cari je la kat dalam internet. Tak pun ko pegi la mana-mana restoren pastu ko tanye.Hhehehehhehe.. Jangan marah hokeh, nanti tak comel =D Tapi  buat coleslaw dengan sos tu tak susah sebenarnye. Akak je yang tak ingat. Hahahhaa

p/s: Sesape yang cuba resepi, lepas tu sakit perut, jangan salah kan aku ye.....

6 comments:

myezatul aQma said...

pandainya dia..
ada manfaat juga part time job tu..
bukak la restoran weh..

oli-go said...

pandai tang ketuk ayam sampai hancur je..hahhahaha

Zul Fattah said...

bila ko nk buat utk aku? aku tringin nk mkan masakn ko?

Papa Mifz said...

siap ado resepi...caya la...

nur fatin said...

part ketuk ayam sampai hancur tu xleh blah..haha..oke je..tp first time dgar chicken chop pon ade coleslaw ye??sy tak taw pla...hahaha..masyih bangat ye..mengidam ni nk mkn tp jgn slh paham ea..hoho..

oli-go said...

cik fatin, kamu ni mmg x pnh mkn chicken chop ke?

fattah, ko tunggu aku belaja memasak baru aku bg ko rasa masaka aku...ahahahahahhaa

anda mungkin meminati: