nuffnang

Friday, March 20, 2015

Pembelian tepat barang keperluan kucing untuk pencinta kucing.

Assalamualaikum w.b.t.

Semenjak jadi mak angkut untuk dua ekor anak bulus yang nakal nak mam, aku menjadi seorang tuan yang sangat perihatin terhadap haiwan peliharaan. Terutama binatang spesis yang bernama kucing. Aku sangatlah tak sampai hati kalau nampak kucing jalanan. Kalau boleh aku tak nak jumpa seekor pun kucing kat tepi jalan atau kat mana-mana je lah.

Aku jadi tak sampai hati, lagi menyedihkan aku memang tak mampu tolong dia. Ayat yang selalu aku sebut kat adik aku "kalau aku kaya, aku nak beli tanah, pastu nak kutip semua kucing-kucing terbiar yang ade kat malaysia ni." Itu je lah yang mampu aku sebut hari-hari. Orang kate kalau sebut 44 kali kate-kate jadi doa dan termakbulkan??? mudah-mudahan begitulah hendaknya.

Sebenarnya bagi aku lah, kos untuk pemeliharaan kucing ni tinggi. Kalau dia sihat walafiat in shaa allah tak de lah tinggi sangat. Cuba kalau dia tak sihat....... Kalau kau kerja gaji cukup-cukup makan je, memang bulan tu kau tak makan la. Tapi one thing, percaya pada Allah, kite tolong makhluk dia, in shaa allah dia bagi rexeki kat kite ikut lain pulak =)

Aku yang serba serbi tak tau pasal kucing walaupun aku suka kucing dan umah mak aku banyak kucing, sekarang ni kena belajar sikit-sikit pasal kucing. Kalau aku tak amik tahu pasal kucing. aku dah menganiaya anak-anak aku dua ekor tu. Kalau dia sakit aku tak tau nak buat apa, tak kesian budak-budak tu menanggung.

Barang-barang asas yang kena ada, 1) bekas (istilah sebenar aku tak tau..kuikuikui) untuk hangkut die pergi klinik atau mana-mana je lah. Masa mula-mula jumpa Oyen dulu, aku letak die dalam beg. Mengigau macam nak gila dia dalam beg tu. Jadi aku dah ada satu. Color pink lagi. Beli yang besar siap-siap. Boleh masuk dua ekor sekali. Dari segi harga, aku cadangkan, korang survey dulu kedai haiwan yang berdekatan untuk buat bandingan harga. Sebabnya aku dah kena dulu... T_T

Masa aku beli bekas tu, aku tak survey pun harga, main beli je. Lepas tu aku jumpa satu petshop kat subang dia jual lagi murah daripada harga yang aku beli kat petshop shah alam.. Harga yang aku beli kat petshop shah alam, kalau beli kat petshop subang, aku dah buleh dapat yang besar punye. Ingat tu, kalau kite orang kaya harga mungkin tak de hal sangat. Beli, beli jugak, tapi kena jugak berjimat cermat =)

2) Litter Box atau dalam bahasa melayunya bekas berak =P Alhamdulillah untuk Oyen dengan Momo ade orang bagi kat dorang FOC. Cuma hari tu aku beli satu lagi. Sebab bekas tu kena cuci selalu. Kuman, kang kalau tak cuci, kena jangkitan virus pulak anak-anak aku. Yang ni pun same lah, korang survey dulu harga dia kat banyak kedai. 

3) Pasir najis, yang ni pun ade banyak brand dan jenis. Ada yang jenis pasir, jenis kayu pallet, jenis kristal pun ade. Yang ade bau wangi pun ade. Kalau guna pasir ni, kebersihan rumah akan terjejas. Sebab pasir tu akan melekat kat kaki dorang. So kena selalu mop lantai. Ni cerita untuk orang yang tinggal umah tingkat lima macam aku la. Kalau aku tengok-tengok, harga untuk pasir kucing ni berbeza tak banyak pun. So boleh la beli kat mana-mana. Kucing aku ni spesis pelik, berak sehari entah bape kali. So kalau 5 kg utk sebulan memang tak cukup. Sekarang ni aku nak ajar dorang membuang kat toilet. Jimat kos, rumah pun bersih. Tapi tak tau nak ajar macam mana T_T

4) Dah ade litter box, dah ade pasir, kena la beli scoop najis pulak. Takkan korang nak cedok guna tangan pulak. Yang ni pun korang kena survey betul-betul. Scoop besar yang aku beli harga dia RM15.90. Aku tak pasti bagi orang lain mahal ke tak. Tapi bagi aku mahal jugak la.

5) Bekas makanan dan minuman. Kalau korang rase nak glamer, beli yang mahal-mahal cap yang Garfield gune. Aku beli mangkuk sederhana kecik untuk di jadikan bekas makan minum anak-anak aku. Tak de nak pakai mangkuk berjenama. Tak kuasa aku nak membazir duit. 

Makanan, ikut keperluan diet dorang. Tapi harga memang lain-lain. Sekarang ni aku bagi Oyen dengan Momo makan Royal Canin. Sebab hari tu dorang cirit birit. Doktor yang suggest dorang makan Royal Canin. Tapi kalau kucing korang sehatt walafiat, beli makanan biasa pun tak pa kot. Tapi biarlah makanan yang berkhasiat. Untuk tumbesaran dorang.

Yang lain-lain untuk maintenance dorang, terpulang pada diri masing-masing. Tapi better korang beli shampoo kucing yang harga tak sampai RM20. Mula-mula hari tu aku beli sejenis spray untuk kucing. Katenye bagus untuk bulu kucing, untuk menghilangkan kutu dan kurap. So aku just cuba. Mase tu pun Oyen kecik lagi. Anak kucing kalau kita mandikan dia, kita kena keringkan bulu dia cepat-cepat dengan hair dryer. Suhu badan anak kucing cepat berubah. Aku dapat info ni pun dari blog orang lain. So, aku beli harga spray ni RM29.90. Tahan la dua bulan kot. Sebab aku jarang guna..Hahahahhaha..

Hari tu aku ada masalah dengan sisa kumbahan Oyen dengan Momo nih. Kalau dorang makan makanan basah, bau najis die.....nauzubillah....tak tau aku nak cakap ape..bukak je pintu rumah dah macam bukak pintu tong sampah besar malaysia. Busukkkkkkkkk... Masa aku pegi petshop kat shah alam, aku ada terjumpa satu botol kecik ni, dia tulis untuk mengurangkan bau najis. Aku pun beli la satu. Harga dia dalam lingkungan RM25++. Kalau korang tanye berkesan ke tak, jawapan aku, tak payahlah korang membazir duit beli benda alah ni. Memang tak berkesan. Kalau tak nak najis kuing tu 'mengharumkan' rumah korang, pilih pasir yang betul-betul boleh serap bau. Lepas tu pemilihan makanan dorang. Kalau dorang makan wetfood, memang bau najis dorang kuat sikit la..Kalau makan makanan yang kering dan BERJENAMA, in shaa allah bau kurang. Kecuali kalau kucing korang tu dijangkiti cacing. Bagi makan ape pun najis dorang memang bau busuk.

Setakat ni perkongsian yang aku tau. In shaa allah next time kalau ade info berguna, aku akan share lagi. Demi kesihatan kucing tersayang.

Babai.


No comments:

anda mungkin meminati: