nuffnang

Wednesday, March 18, 2015

GREAT STORY ~ gINGER The Cat (part 7)

Assalamualaikum w.b.t.

Lega tekak dapat minum air coklat tak ada brand nih yang di beli kat giant seksyen 7. Lagi sodap letak ais. Dah la tengah panas. Baru lepas mandi pun berpeluh-peluh macam orang baru lepas main bola sepak.

Anak-anak bulus ni pun duduk melepak depan tv. Panas jugak kot. Tadi bukan main seronok dorang menyepahkan stor kat belakang. Habis tunggang terbalik bakul baju kotor kat situ.

Kesian tengok sorang-sorang terbaring atas lantai. Si Momo ni tak habis-habis datang kat cawan air coklat aku. Nak keh? Kang kalau aku bagi ade yang berak sembelit pulak... Haku jugak yang susah.. Ni dia tarik wayar tetikus aku. Kucing dengan tikus memang tak dapat di pisahkan tapi jangan la sampai mengganggu aku nak buat keja anak-anak oi. Mak lompang ekau kang...

Si Oyen dah menongkat dagu kat sebelah kiri aku. Dah tak lalu nak main agaknye. Tapi kejap je tu. Esok pagi tau-tau dah bersepah je ruang tamu aku ni. Macam aku balik keja tadi. Rumah dah macam di landa tsunami. Surat khabar koyak rabak bersepah. Botol air lintang pukang. 

Tak dan aku tukar baju, dah jadi bibik. Dok menyapu dan mengemop satu rumah. Dorang-dorang sekalian aku lepaskan keluar. Kesian tengok dorang asyik terperap kat rumah. Sekali-sekali nak bagi dorang bebas. Nasib baik pandai masuk rumah balik. Aku risau dorang tak pandai balik je. Aku tak kisah kalau die nak merayau sampai ke bawah pun, tapi takut dorang kena belasah dengan kucing-kucing dewasa yang ada kat bawah tu. Tak pun kena culik. Menangis la aku kalau dorang tak ada.

Macam kes adik momo yang kena lenyek dengan tayar kete tu la. Sedih. Tapi pape pun kena redha. Ajal die dah sampai. 

Dorang ni semua pinjaman daripada Allah s.w.t kepada aku. Alhamdulillah, menumpang kasih dengan budak-budak due ekor ni. Bangun pagi, nak pergi kerja, balik kerja, dorang dulu yang aku cari =)

Semoga Allah permudahkan urusan rezeki kami, dan eratkan kasih sayang antara kami. Aminnn...

No comments:

anda mungkin meminati: