nuffnang

Saturday, January 10, 2015

GREAT STORY ~ gINGER The Cat (part 2)

Assalamualaikum w.b.t

Masa aku balik kerja, aku nampak Tompok mata biru main-main kat bawah. Aku main dengan dia kejap sebelum naik atas. Lepas solat dan mandi, aku keluar semula nak pergi pasar malam. Aku cari Tompok, tapi tak nampak dia. Mungkin dia tidur kat mana-mana.

Pukul 7 aku balik rumah, aku nampak Tompok terbaring kat parking kereta. Tapi pelik cara dia baring. Pasal apa kaki dia lurus semacam. Aku pergi dekat-dekat. Aku panggil Tompok, ingat dia tengah tidur. 

Bila aku datang dekat-dekat, dua-dua mata dia dah tersembul keluar. Kat kepala dia ada banyak darah. Tompok dah mati kena langgar T_T

Aku naik atas, panggil adik aku sebab nak tanam Tompok. Lagi pun dah dekat maghrib. Aku pinjam scoop bunga akak yang tengah membaja pokok sayur dia. Kawasan rumah aku ni dah la banyak batu. Akak tu suggest aku tanam tompok kat pangkal pokok.

Masa aku angkat Tompok, badan dia still panas. Maknanya dia baru kena langgar. Aku memang tak sanggup nak tengok kepala Tompok yang dah remuk. Aku usap je la bulu die yang gebu sambil meleleh air mata.

Ibu Tompok datang jilat dia sambil mengiau-ngiau. Lagi la sedih aku tengok. Beberapa hari jugak la ibu Tompok mengiau-ngiau. Meroyan agaknya.

Dalam sedih-sedih, ade jugak timbul rasa takut. Maghrib-maghrib aku pegi korek tanah kat pangkal pokok. Buatnya aku kena sampuk dengan hantu si Tompok, naye je.

Tapi memang aku sedih, siap tepon mak aku bagi tau Tompok dah mati. Esok pagi aku nak pergi kerja, tetiba rasa rindu pada Tompok. Teringat dia terlompat-lompat main sorang-sorang lepas adik dia hilang.

Aku ingat lepas Tompok mati tak jumpa dah anak kucing. Tapi rupanya tak. Ternyata sangkaan aku meleset.

To be continue......

arwah Tompok

No comments:

anda mungkin meminati: