nuffnang

Tuesday, October 4, 2011

Cara-cara buat Insurans Kereta Baru untuk Customer....

Assalamualaikum w.b.t

Kepada pelanggan yang di hormati hari ni aku nak kongsi sikit ilmu macam mana nak buat insurans kereta untuk kereta yang baru keluar dari kilang. Bukan kereta second hand na.....


Kebiasaannye kereta baru ni tak da NCD (No Claim Discount). NCD ni la yang akan mengurangkan korang punye bayaran insurans tiap-tiap  tahun. Itu pun kalau korang tak de claim ar. Kalau ade claim percentage die akan turun balik.

Mule-mule ejen kena buat cover note untuk di bagi kepada salesman/salesgirl tempat korang beli kete tu. Mase tu belum ada lagi expiry date lagi. Yang ada harga bape korang kena bayar mengikut harga kete tersebut. Perkara yang paling penting kena ada untuk buat insurans ni tengok kat bawah:




1: Nama Pembeli Kenderaan
2: Nombor IC Pembeli
3: Alamat
4: Nombor telefon (ni tak berapa nak penting sangat la)
5: Jenis kereta dan Model
6: Tahun Kereta di buat
7: Nombor Enjin
8: Nombor Chassis
9: Cubic capacity (cc)
10: Seating Capacity
11: Sum Insured
12: Hire Purchase Company (bank mana yang korang hutang)

Semua info ni kena ada untuk kereta baru yang memang tak ada NCD. Tapi kalau ade pelanggan yang nak transfer NCD len plak dokumen yang dorang kena sediakan. Tengok bawah ni:

1: Nombor Pendaftaran kereta (kereta yang nak di ambil NCD tu la)
2: Nombor Chassis kereta lama
3: Syarikat insurans kereta yang lama
4: Nombor policy (tak wajib tapi kalau ada lebih baik)

Semua ni penting untuk melancarkan proses penyediaan insurans. Kalau semua yang kat atas ni tak ada, memang payah la ejen nak buat insurans korang. Apatah lagi korang pertama kali beli insurans dengan company tu. Sah-sah personal detail korang tak da dalam rekod. Jadi bagi la kerja sama supaya ejen tu dapat buat insurans korang dengan cepat, kereta baru korang pun dapat dengan cepat. Ape yang penting KERJASAMA!!!!!!



p/s sebenarnye aku tengah bengang dengan customer ni, nak transfer NCD tapi tak bagi semua yang aku nak.

5 comments:

Zul Fattah said...

lpas ni, klau aku ada kereta sendiri.. aku cari ko dulu oligo..

nur fatin said...

bile nak tulis pasal cara-cara untuk membuat chicken chop??wahaha..

NasZ said...

salam kenal..dah follow awak.

jemput ke blog saya ye?

MOHD NASER.com

oli-go said...

zulfattah: kalau ko tak cari aku siap ko..hahahhaha

Fatin: okeh..akak buat entri khas untuk kamu lepas ni..hahahaha

Nasz: thanx..selalu je melawat blog awk..muehehehehe

Anonymous said...

Biasanya berapa lama proses daftar insurans kereta baru ni selesai ye?

anda mungkin meminati: