nuffnang

Wednesday, June 29, 2011

Amalan Berguna Selepas Mati

Assalamualaikum w.b.t

Ape kabo sume??Di harap korang sehat. Entry kali berkaitan dengan agama sikit. Tapi ni bukan teori aku sendiri taw. Aku bace dalam paper, pastu tergerak hati nak share. Mudah mudahan mendapat keberkatan bila aku berkongsi ilmu dengan korang2 sume.


Rase2 dapat bace tak ape yang die taip?




Ni la artikel yang aku bace tu. Tapi macam ade masalah plak. Tulisan bertindih. Tak pe, aku dengan rela menaip balik isi2 penting yang ade dalam artikel ni. Selamat Membaca!!!! =D

Menurut Imam Ahmad bin Hambal, ulama telah membuat kesimpulan bahawa apa pun jenis kenaikan yang diniatkan dan dihadiahkan kepada orang yang telah meninggal, pahalanya akan sampai kepada almarhum atau almarhumah.

1. Mendoakan dan memohon keampunan: Rasullulah s.a.w bersabda, "Jika kalian mensolatkan jenazah, berdoalah dengan ikhlas untuknya. "Ya Allah, berilah keampunan bagi orang yang masih hidup mahupun yang telah meninggal di antara kami."

2. Bersedekah: Saad bin Ubadah bertanya kepada Rasullullah s.a.w. "Ya Rasullullah, ibuku telah meninggal. Dapatkah aku bersedekah atas namanya?" Beliau menjawab, "Ya, dapat."

3. Berpuasa: Al Bukhari dan Muslim meriwayatkan, Ibnu Abbas berkata, "Seorang lelaki menemui Nabi s.a.w dan bertanya, Ya Rasullullah, ibuku telah meninggal dunia sedangkan ia mempunyai kewajipan berpuasa selama sebulan. Apakah aku dapat memenuhi kewajipan itu untuknya?" Rasullullah s.a.w bersabda sesungguhnya hutang dengan Allah lebih layak ditunaikan.

4. Haji: Al Bukhari meriwayatkan, Ibnu Abbas berkata, "seorang perempuan dari Juhainah menemui Nabi s.a.w dan bertanya, sesungguhnya ibuku telah bernazar untuk berhaji, tapi die belum memenuhinya sampai dia meningga. Apakah aku boleh berhaji untuknya?" Rasullullah s.a.w menjawab, berhajilah untuknya....tunaikanlah (untuknya) kerana Allah lebih berhak menerima pembayaran."

5. Solat: Ad Daruquthni meriwayatkan, "Seseorang lelaki bertanya, Ya Rasullullah s.a.w, sesungguhnya aku mempunyai ibu dan bapa. aku berbakti kepada mereka selama mereka masih hidup. Bagaimana caranya aku berbakti kepada mereka setelah meninggal? Rasullullah s.a.w menjawab, sesungguhnya perbuatan baik setelah mereka meninggal, engkau solat untuk mereka dengan solatmu dan engkau berpuasa untuk mereka dengan puasamu."

6. Membaca Al Quran: Hadiah membaca Al-Quran akan sampai pahalanya apabila pembaca al-quran tidak menerima upah kerana Rasullullah s.a.w mengharamkan mencari nafkah dan kekayaan dengan membaca al-quran. Setelah pembacaan al-quran selesai, maka pembaca hendaklah mengucapkan, "Ya Allah, sampaikanlah pahala pembacaan ku ini kepada...(nama almarhum atau almarhumah)

Selamat membaca =D


No comments:

anda mungkin meminati: